НОВИНИ

"Мечешки шеги" разигравали Бърза помощ в новогодишната нощ

1 януари 2019 17:54 | Коментари: 0
"Мечешки шеги" разигравали Бърза помощ в новогодишната нощ

Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа бяха на терен, обобщи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София Катя Сунгарска. "По график трябваше да работим с 18 екипа, но в последния момент успяхме да сформираме още един. Така че в новогодишната нощ работиха общо 19 екипа на Спешна помощ.

От подадените 198 адреси до нас през нощта. 100 от тях са за хора, прекалили с алкохола. От тях само петима са били в толкова тежко състояние, че се е наложила хоспитализация. Четирима сме хоспитализирали в "Пирогов“ и един във ВМА. До 00.00 часа сме получили едва 51 адреса, но вече след полунощ напливът към нас става огромен. Не е имало много тежки инциденти“, обясни Сунгарска и уточни, че са имали повиквания за три деца, но само за вирусни инфекции.

"Интересен случай имахме рано сутринта - жена е подала сигнал, че в Банкя е видяла как младо момче е било хванато от мечка, която е започнала да го яде и че на мястото е имало много кръв", разказа Катя Сунгарска. "Моментално е била изпратена линейка. Колегите са заварили 24-годишно момче, което във вилната зона е излязло навън по потник и къси гащи и е премръзнало. Изпаднало е в състояние на хипотермия, което може да бъде и животозастрашаващо състояние, така че по най-бързия начин сме го закарали в противошокова зала на "Пирогов“, обясни Сунгарска, като уточни, че мечка и кръв на мястото не е имало.

"Имахме един фалшив сигнал за горяща къща в село край Своге. Беше ни подадено, че вътре има бедстващи хора", посочи още Катя Сунгарска. Двете изпратени на адреса линейки само установили, че "нито къщата е горяла, нито е имало хора, които са се нуждаели от спешна медицинска помощ", разказа Сунгарска.

"Имахме и една доста агресивна жена, която многократно е звъняла и е искала да ѝ бъде изпратен медицински екип, защото е вдигнала 37,2 градуса температура. Многократно сме ѝ обяснили, че за такава температура дори лекарства не се взимат, а камо ли да се праща спешен екип. Тя е била доста агресивна, включително ни е заплашила с предаването "Господари на ефира“ и се е представила като журналист.

В крайна сметка успяхме да отделим един екип, за да отидем до нея, премерена ѝ е температурата и се е оказало, че е 36,8 градуса", разказа още говорителят на ЦСМП - София. "Това за пореден път е тежко разкарване на медицински екипи, които работят, за да спасяват животи, а не за да извършват амбулаторни прегледи", коментира тя.

"Имали сме доста адреси, на които сме били разкарвани и на тях не сме заварвали хора. Те са най-вече улични. През нощта имаме случаи на един инфаркт, четири инсулта, няколко леки пътнотранспортни произшествия“, допълни тя.

Катя Сунгарска разказа, че между 01.00 часа и 03.40 часа е имало технически проблем с телефоните на 112 и не е можело да се осъществи с тях конферентна връзка. „От 112 само ни препращаха електронно адресите, пък вече ние звъняхме на хората, за да доуточняваме за състояние“, добави тя.

По думите ѝ няма нито един сигнал за пострадали хора от пиротехника. „Това е изключително радващо на фона на предишни години. Две линейки бяха концентрирани на концерта на пл. „Княз Александър I“. Нямахме инциденти там на място. Като че ли по-спокойно е минала тази Нова година в сравнение с минали“, коментира Сунгарска и обобщи, че Центърът за спешна медицинска помощ в София е завършил годината с над 140 000 сигнала.

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Какви са разликите между лимона и лайма?

25.04.2024 (Коментари: 0)

В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. » Прочети

Мравчено дърво: Чаят от лапачо - витаменинен микс и панацея за много болести

25.04.2024 (Коментари: 0)

Лапачо или Тахебо е напитка, приготвена от вътрешната кора на дървото Розово лапачо, разпространено в горите на Аржентина и Перуанските Анди. » Прочети

Месец май - успешен за всички зодии, но носи огроччно щастие и успехи на тези зодии

25.04.2024 (Коментари: 0)

Месец май е ласкав и добър месец за всеки един зодиакален знак по волята на небесното подреждане, твърдят астролозите и, разбира се, веднага правят уговорки и броят изключения. » Прочети

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети