НОВИНИ

Кирил Ананиев: Първите 2 линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са за София

20 декември 2018 16:19 | Коментари: 0
Кирил Ананиев: Първите 2 линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са за София

Първите две линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са предназначени за ЦСМП София, където необходимостта от обновяване на автопарка, с оглед на текущата амортизация на колите, е най-сериозна“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на официалната церемония по приемането на първите две линейки, закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

Щастлив съм, че днес в навечерието на един от най-светлите християнски празници, Рождество Христово, сме заедно и отчитаме изпълнението на първата реална крачка по реализацията на най-големия структурен инвестиционен проект в здравеопазването – този за модернизацията на спешната помощ на територията на цялата страна.  Реално ние днес приемаме два типа линейки – тип Б - за превоз, първоначално лечение и мониторинг на пациенти и С – за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. На базата на това добро начало в следващите месеци – до 2021 г.  ще получим всички 280 санитарни автомобили, за които министерството има сключени договори със „София Франс Ауто“ АД. От март месец ще започне регулярната доставка на останалите линейки, като разчетите са да бъдат доставяни по 10 линейки на месец“, посочи Ананиев.

За високопроходимите линейки и тези тип 4х4, предвид обстоятелството, че по обявената през месец март 2018 г. обществена поръчка не постъпиха оферти, МЗ обяви нова процедура, по която има постъпили 3 оферти за високопроходими линейки и четири оферти за санитарни превозни средства тип 4х4. Към настоящия момент комисия от експерти със съответната професионална компетентност разглеждат подадените оферти, обясни пред журналисти здравният министър.

Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение, до 23.10.2021 г. Проектът обхваща не само доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства, а и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане. „Убеден съм, че след положените големи усилия от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Министерство на здравеопазването и всички заинтересовани страни, дейностите по проекта ще бъдат реализирани в пълен обем и в предвидените срокове, с което ще се осигури така очакваното от хората подобряване на достъпа и качеството на предоставяната спешна медицинска помощ, така че и персоналът, който работи в системата, да се чувства удовлетворен, и пациентите, които ползват услугите на спешната медицинска помощ, да бъдат обгрижени“, беше категоричен министър Ананиев.

           „Няма по-щастлив ден от този за цялата оперативна програма, защото с резултатите, които отчитаме днес, можем спокойно да мислим в перспектива за това, че ще успеем да изпълним всички заложени цели в този проект, а също и че успяхме да защитим една сериозна инвестиция – може би единствената в България, която касае толкова широк спектър от дейности, свързани със сектор „Здравеопазване“, и то инвестиционни мерки, обвързани с цялостната реформа на един от стълбовете на здравната ни система – спешната помощ. Днес можем да видим резултата от екипната работа на Министерството на здравеопазването, Управляващия орган, Европейската комисия, изпълнителите на дейности по проекта“, заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова.

            „Започваме деня с официалното представяне на резултата от съвместните усилия на няколко институции в България и Европейската комисия, което е поредно убедително доказателство за проявата на европейска солидарност и за това, че европейските институции работят и отделят средства в интерес на хората“, посочи в изказването си ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев.

          Министър Ананиев благодари на Европейската комисия за бързото и без забележки одобряване на проекта, на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ за оказаната подкрепа и гласуваното доверие, както и на екипа по управление на проекта към МЗ – за усилията дейностите по проекта да бъде реализирани в срокове и в пълен обем.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Троен скок на болните от рак у нас

25.06.2019 (Коментари: 0)

Раковите заболявания бележат троен скок за 37 години, от 1980-та до 2017-та. » Прочети

Глисти в Кърджали и Благоевград

22.06.2019 (Коментари: 0)

Бум на Аскаридоза – по-известна като глисти, се отбелязва в Благоевград и Кърджали, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС. » Прочети

Безплатни кардиологични прегледи в Александровска болница

18.06.2019 (Коментари: 0)

Кампания за безплатни кардиологични прегледи стартира от днес в столичната Александровска болница. » Прочети

Иновативен проект ще следи над 700 болни българи от дистанция

Над 700 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания в отдалечени райони ще получат здравни и социални услуги в домашна среда в рамките на проект на Българския червен кръст, който ще се реализира в партньорство с Министерството на труда и со » Прочети

Откриха ново лекарство за ефикасна борба с рака на гърдата

Лекарството рибоциклиб се оказа ефикасно в борбата с рака на гърдата. » Прочети

Безплатни прегледи за страдащи от главоболие ще се проведат в болница „Св. Наум“

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в столичната УМБАЛНП „Св. » Прочети

Близо 800 са вече заболелите от морбили у нас

30.05.2019 (Коментари: 0)

792 са регистрираните случаи на морбили в страната от 12 февруари насам, съобщи пред БНР проф. » Прочети

Натуралните средства за болки в ставите и крема HondroCream

30.05.2019 (Коментари: 0)

HondroCream е био-козметичен крем за положително повлияване на кожа, която се намира в близост до отекли стави. » Прочети

Расте броят на болните от морбили в страната

28.05.2019 (Коментари: 1)

Продължават да се увеличават случаите на заразени с морбили у нас. » Прочети