ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
Забравена парола | » Регистрирай се
НОВИНИ

Кирил Ананиев: Първите 2 линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са за София

20 декември 2018 16:19 | Коментари: 0
Кирил Ананиев: Първите 2 линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са за София

Първите две линейки, закупени по проекта за модернизация на спешната помощ, са предназначени за ЦСМП София, където необходимостта от обновяване на автопарка, с оглед на текущата амортизация на колите, е най-сериозна“. Това заяви министър Кирил Ананиев по време на официалната церемония по приемането на първите две линейки, закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001-С001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“.

Щастлив съм, че днес в навечерието на един от най-светлите християнски празници, Рождество Христово, сме заедно и отчитаме изпълнението на първата реална крачка по реализацията на най-големия структурен инвестиционен проект в здравеопазването – този за модернизацията на спешната помощ на територията на цялата страна.  Реално ние днес приемаме два типа линейки – тип Б - за превоз, първоначално лечение и мониторинг на пациенти и С – за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. На базата на това добро начало в следващите месеци – до 2021 г.  ще получим всички 280 санитарни автомобили, за които министерството има сключени договори със „София Франс Ауто“ АД. От март месец ще започне регулярната доставка на останалите линейки, като разчетите са да бъдат доставяни по 10 линейки на месец“, посочи Ананиев.

За високопроходимите линейки и тези тип 4х4, предвид обстоятелството, че по обявената през месец март 2018 г. обществена поръчка не постъпиха оферти, МЗ обяви нова процедура, по която има постъпили 3 оферти за високопроходими линейки и четири оферти за санитарни превозни средства тип 4х4. Към настоящия момент комисия от експерти със съответната професионална компетентност разглеждат подадените оферти, обясни пред журналисти здравният министър.

Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение, до 23.10.2021 г. Проектът обхваща не само доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства, а и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията чрез доставка на оборудване и обзавеждане. „Убеден съм, че след положените големи усилия от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Министерство на здравеопазването и всички заинтересовани страни, дейностите по проекта ще бъдат реализирани в пълен обем и в предвидените срокове, с което ще се осигури така очакваното от хората подобряване на достъпа и качеството на предоставяната спешна медицинска помощ, така че и персоналът, който работи в системата, да се чувства удовлетворен, и пациентите, които ползват услугите на спешната медицинска помощ, да бъдат обгрижени“, беше категоричен министър Ананиев.

           „Няма по-щастлив ден от този за цялата оперативна програма, защото с резултатите, които отчитаме днес, можем спокойно да мислим в перспектива за това, че ще успеем да изпълним всички заложени цели в този проект, а също и че успяхме да защитим една сериозна инвестиция – може би единствената в България, която касае толкова широк спектър от дейности, свързани със сектор „Здравеопазване“, и то инвестиционни мерки, обвързани с цялостната реформа на един от стълбовете на здравната ни система – спешната помощ. Днес можем да видим резултата от екипната работа на Министерството на здравеопазването, Управляващия орган, Европейската комисия, изпълнителите на дейности по проекта“, заяви ръководителят на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ и зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова.

            „Започваме деня с официалното представяне на резултата от съвместните усилия на няколко институции в България и Европейската комисия, което е поредно убедително доказателство за проявата на европейска солидарност и за това, че европейските институции работят и отделят средства в интерес на хората“, посочи в изказването си ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев.

          Министър Ананиев благодари на Европейската комисия за бързото и без забележки одобряване на проекта, на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ за оказаната подкрепа и гласуваното доверие, както и на екипа по управление на проекта към МЗ – за усилията дейностите по проекта да бъде реализирани в срокове и в пълен обем.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

100 хиляди са болните от грип

20.01.2019 (Коментари: 0)

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат. » Прочети

Грипната вълна обхваща все повече области

19.01.2019 (Коментари: 0)

Грипната вълна у нас обхваща все повече области. » Прочети

И София е пред грипна епидемия

19.01.2019 (Коментари: 0)

София е пред грипна епидемия, нараства броят на заразените, каза в предаването „Тази събота” д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.
» Прочети

Грипна епидемия е обявена в 4 области

15.01.2019 (Коментари: 0)

Ръст на заболелите от грип в страната. » Прочети

Грипът настъпва

13.01.2019 (Коментари: 0)

Броят на болните от грип в страната се увеличава. » Прочети

Пет области в страната са пред грипна епидемия

12.01.2019 (Коментари: 0)

Най-много са болните в областите Силистра, Ямбол, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. » Прочети

Всяко второ българско бебе се ражда с операция

Родиха се по-малко бебета в болница "Шейново", с около 80 бебета по-малко, отколкото предходната година. » Прочети

Лаборатории Синево в интернационалните здравни новини

Medicover Group подписа договор за закупуването на център по генетична диагностика на доктор Клайн и доктор Рост в Мартинс Рийд, близо до Мюнхен, Германия. » Прочети

Роботизирана коремна хирургия стартира в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда разширява обхвата на приложение на роботизираната хирургия с робота Да Винчи. » Прочети

"Мечешки шеги" разигравали Бърза помощ в новогодишната нощ

Реагирали сме на 198 сигнала в новогодишната нощ, 19 екипа бяха на терен, обобщи говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София Катя Сунгарска. » Прочети