ВХОД ЗА РЕГИСТРИРАНИ
Забравена парола | » Регистрирай се
НОВИНИ

Редица нарушения в Спешните отделения на болници в страната

22 април 2018 13:26 | Коментари: 0
Редица нарушения в Спешните отделения на болници в страната

За миналата година инспекторите от Медицинския одит са установили пациенти, които не са получавали качествена грижа, а в други случаи са плащали за безплатни услуги. В много от Спешните отделения е отчетен ръст на пациенти, които не са успели да се свържат с личния си лекар.

Най-честите нарушения на спешните отделения - пропуски в медицинската документация и преценка на състоянието на спешния пациент без консултация с друг специалист.

Емил Велчовски - главен секретар на ИА "Медицински одит": В немалко случаи пациентът се връща, точно поради грешна преценка. Имахме един такъв случай в Севлиево. Един дядо с хипотрермия е върнат. на другия ден той е починал. В други случаи - пациенти са плащали, без да е необходимо.

Емил Велчовски - главен секретар на ИА "Медицински одит": В болницата в Силистра установихме при една проверка около 55 случая, при които е извършена екстракция на кърлеж и пациентите са заплатили за това нещо. Освен пациентите, за тези случаи е платило и Здравното министерство. То плаща на спешните отделения за всеки преминал спешен пациент. В периода април-юни 2017 г. през спешното отделение на частна болница в Пловдив са преминали с 50% повече пациенти, в сравнение със същия период на 2016 г.

Проверката на здравната инспекция за причините - лични лекари от ДКЦ-то на болницата насочвали свои пациенти с кашлица и хрема към спешното отделение в извън работно време. По документи тази дейност трябвало да се осъществява от дежурен кабинет.

д-р Сийка Димчева - директор Дирекция "Медицинска дейност" - РЗИ-Пловдив: ДКЦ "Пълмед" до момента на проверката няма регистриран такъв кабинет в структурата си.

д-р Заприн Пепелов - управител на ДКЦ и зам.-директор УМБАЛ "Пълмед": Винаги е имало кабинет, неотложен, регистриран, където са провеждани тези прегледи. Медицинският одит e издал предписание за разкриване на кабинет за неотложна помощ към болницата, което е изпълнено през октомври миналата година. В спешните отделения на други болници в страната също отчетено увеличение на преминалите пациенти.

Във Видин спешна помощ са търсили предимно неосигурени и пациенти, които не са успели да открият личния си лекар. Когато личните лекари ги няма, към бърза помощ трябва да се обърнем. Ние сме на 40 километра. Аз съм от Бранковци, нямаме лекар там тука винаги. В писмен отговор от болницата обясниха, че не отказват помощ на неосигурените, за да избегнат конфликти, а пациентите, които не откриват личния си лекар, ги търсели, защото кабинетът за неотложна помощ не работи пълноценно.

Емил Велчовски - главен секретар на ИА "Медицински одит": Това е зависимост, която рефлектира върху разходването на средствата по бюджета на МЗ, за сметка на организацията на дейността на ОПЛ. Здравното министерство и касата започват съвместни проверки на лични лекари и кабинети за неотложна помощ. Работна група от експерти и лекари ще търси възможности за решаване на проблема.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Започва Националната лятна АНТИСПИН кампания

15.08.2018 (Коментари: 0)

Стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания. » Прочети

Западноманилска треска атакува балкански държави

Румънското Министерство на здравеопазването регистрира първата жертва на западнонилската треска. » Прочети

Кръводарителска акция за спасяването на млада лекарка

Кръводарителска акция в болница "Пирогов". » Прочети

КТ "Подкрепа" поиска данни за решенията на ТЕЛК в цялата страна

Конфедерацията на труда "Подкрепа" поиска от Националния осигурителен институт и от Агенцията за социално подпомагане данни за решенията на ТЕЛК в цялата страна. » Прочети

Какво е хипотиреоидизъм?

31.07.2018 (Коментари: 0)

Щитовидната жлеза е малък орган с форма, наподобяваща пеперуда, която е разположена в предната долна част на шията. » Прочети

Витамините на хапчета са безполезни

23.07.2018 (Коментари: 0)

Членове на Американската асоциация на кардиолозите извършиха изследване, което показва незначително въздействие на повечето витамини върху човешкия организъм. » Прочети

Кой ориз е по-полезен – бял или кафяв

23.07.2018 (Коментари: 0)

Оризът е част от традициите и трапезата на над половината от световното население. » Прочети

Кирил Ананиев на обмяна на опит в Румъния

12.07.2018 (Коментари: 0)

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е на двудневно работно посещение в Румъния. » Прочети