НОВИНИ

С какво ни помага витамин D

22 ноември 2017 09:19 | Коментари: 0
С какво ни помага витамин D

Поддържането на здравословни нива на витамин D може да помогне за превенцията на ревматоиден артрит, смятат учени, цитирани от британския в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС. 

В изследване на Университета в Бирмингам е разгледана реакцията на имунни клетки в кръв, взета от възпалени стави на хора с артрит, на т. нар. "Витамин на Слънцето".

Учените са установили, че тъканта, която не е била засегната от болестта, реагира благоприятно на витамина, което е знак, че той би могъл да бъде ефективен в превенцията на развитието на ревматоидния артрит.

Ефектът на витамина обаче отслабва щом веднъж се появи заболяването, което означава, че в такъв етап вече ще е необходима по-висока доза, която да се комбинира с противовъзпалителни агенти като стероиди.

Според проф. Мартин Хюисън, съавтор на изследването, липсващата част от него е тази за количеството, което е необходимо за преодоляването на болестта. Той допълва, че за предотвратяването на възпалителни заболявания може да е необходимо по-голямо количество витамин D, а по отношение на ревматоидния артрит това е сигурно.

„В сравнение с кръв от същите пациенти, имунните клетки от възпалените стави са много по-малко чувствителни на активен витамин D“, посочва той.

Това колко витамин D е необходим за борба с ревматоидния артрит ще бъде обект на нови изследвания от авторите, които също така искат да проучат защо състоянието води до загуба на чувствителността към витамина и дали той има същия ефект върху други подобни болести като множествена склероза и болест на възпалените черва.

Въпреки заключенията на учените съавторът на изследването д-р Луиза Джефри предупреждава, че само прием на витамина няма да е достатъчен за пациентите, които вече страдат от артрит.

„Вместо това може да са необходими много по-високи дози витамин D или дори ново лечение, което да заобиколи и регулира липсата на чувствителност към витамин D на имунните клетки в ставата“, посочва тя.

 

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети