НОВИНИ

Експерти настояват ехотерапията да влезе в клиничните пътеки

16 октомври 2017 13:49 | Коментари: 0
Експерти настояват ехотерапията да влезе в клиничните пътеки

Ехотерапията е медицинска интервенцията, която неоперативно топи фиброаденом на гърдата. Това обясни водещият експерт по ендокринология доц. д-р Русанка Ковачева по време на конференция на тема "Представяне на иновативна терапия за лечение на доброкачествен тумор на гърдата", организирана от Университетската болница по ендокринология у нас, предава news.bg 

Ковачева обясни предимствата на метода. По думите ѝ ехотерапията е иновативен, неинвазивен и щадящ организма метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата. Методът използва високоинтензивен фокусиран ултразвук, който се насочва към клетките на тумора. Ултразвуковите вълни преминават безпроблемно през кожата и създават голяма топлина, която изсушава белтъците в клетките на тумора и те "изсъхват".

Вследствие на ехотерапията клетките се свиват до над 90% от първоначалния си размер. Ако един фиброаденом е с големина 2 сантиметра, той започва да се свива и след 5 години възлите намаляват обема си до над 80%, достигайки до няколко милиметра. Д-р Ковачева посочи още, че след свиването си, един фиброаденом не може да нараства повече. 

На конференцията стана ясно още, че България е пионер в прилагането на метода. За първи път у нас ехотерапията е приложена преди повече от 8 години. Методът е бил разработен във Франция и се е разпространил изключително бързо като сега се прилага по целия свят.

Според Ковачева методът е както много щадящ и благоприятен за пациентите, така и много иновативен - той работи с най-новите постижения в света на медицината. В сравнение с други методи за лечение на доброкачествения тумор на гърдата, ехотерапията предоставя неинвазивна алтернатива на хирургичното лечение.

По думите на Ковачева у нас хирургичното решение се прилага почти веднага със самото диагностициране - ако се открие фиброаденом, пациентите веднага се насочват към хирургично отстраняване, което нарушава качеството на живот на хората. В света имало и други методи, но у нас те не били разпространени.

Според директора на Университетската болница по ендокринология проф. Сабина Захариева самото научаване за тумор в гърдата, макар и доброкачествен, всява страх у жените и нарушава ежедневието им. За това тенденциите в медицината са да се преминава от инвазивни към неинвазивни процедури - от самото диагностициране до лечението. Това осигурявало не само спокойствие у пациентите, но и им гарантирало по-добро качество на живот.

По думите на проф. Захариева ехотерапията е едновременно неинзвазивен и безопасен метод за лечение на фиброаденом. Поради това методът трябва да се разпространява и да се използва все по-често в България, защото към момента само единични бройки са имало щастието да се възползват от него. За целта у нас трябвало да се утвърди нова клинична пътека, която да бъде призната от Националната здравноосигурителна каса. Съществувала и възможността методът да влезе в друга клинична пътека, защото самото лечение се осъществявало в еднодневна хоспитализация. "Хоспотализираме една жена сутринта и до обяд тя може да бъде изписана и да си е вкъщи. По-добре от това не може да бъде", категорично заяви проф. Захариева. По думите ѝ трябва всички да имат достъп до този метод и той да бъде безплатен.

Освен това стана ясно още, че методът е и много перспективен - той може да се прилага и в областта на други патологии като злокачествените заболявания. "Когато се натрупа по-голям опит методът може да се прилага и при малките ранно открити форми на рак на гърдата, когато той не е в своята инвазивна фаза и няма лимфни метастази", обясни още д-р Ковачева.

Според Ковачева следва тепърва да се разширят сферите за прилагане на ехотерапията - методът може да се прилага при тумори на простатата, тумори на панкреаса и други. Самият метод първоначално е бил прилаган за отстраняване на възли на паращитовидните жлези.

Самата процедура не продължава много време. Времето е правопропорционално на обема на възела. Колкото по-голям е възела, толкова повече време ще отнеме самата манипулация, обясни още Ковачева. В общи линии ехотерапията може да продължи от 20 минути до час и 30 минути.

Ехотерапията може да се прилага с упойка или при будна анестезия. Самото лечение може да бъде еднократно, но може и да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти. Ако ефекта не е достатъчен или фиброаденомът е много голям, е възможно пациентите да преминат няколко терапии.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Третата световна война в предсказанията на Баварския пророк Алоис Ирлмайер

17.04.2024 (Коментари: 0)

Пророчествата за Третата световна война са тема, която вълнува човечеството от векове. » Прочети

Постен гювеч с патладжан и бамя

17.04.2024 (Коментари: 0)

Необходими продукти:300 грама зелен боб300 грама бамя300 грама картофи3 броя моркови500 грама домати2 глави лук1 глава чесън3 броя чушки1 брой патладжан1 супена лъжица равна червен пипер6 супени лъжици олио Начин на приготвяне:Почистете и подгответе всичк » Прочети

Два дни ще ни боли глава! Идва нова магнитна буря

17.04.2024 (Коментари: 0)

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 18 и 19 април. » Прочети

Обрат за 4 зодии до дни!

17.04.2024 (Коментари: 0)

Периодът на Коридора на затъмнението е само началото на процесите на трансформация. » Прочети

Емил Радев: Политически спекуланти предричаха хиляди мигранти от Австрия, а върнатите са 69

16.04.2024 (Коментари: 0)

Политически спекуланти всяваха паника, предричайки хиляди мигранти от Австрия, но върнатите в България се оказаха само 69. » Прочети

Махнете тези вещи от дома си, за да не останете стара мома!

16.04.2024 (Коментари: 0)

Всички искаме уютен и приветлив дом, който ни помага да се отпуснем и да се наслаждаваме на живота. » Прочети

Две зодии с тотален успех във всичко до дни

16.04.2024 (Коментари: 0)

Две зодии ще ударят джакпота в най-скоро време, твърдят астролозите. » Прочети

Китайската диета топи до 5 кг за седмица

15.04.2024 (Коментари: 0)

Китайците са отявлени страстни любители на разнообразното хранене, но изненадващо рядко са пълни. » Прочети