НОВИНИ

Кога картофите са опасни?

20 август 2017 16:30 | Коментари: 0
Кога картофите са опасни?

Картофите са любима храна на мнозина. Някои ги обичат печени, други пържени или варени. Разнообразието на приготвяне на този зеленчук е голямо и макар да са въглехидрат, те са предпочитана храна на по-активните и спортуващи хора, тъй като се разграждат по-бавно и са засищащи.

Като всеки хранителен продукт обаче, картофите крият своите опасности. е съдържат невротоксин, наречен соланин, който, ако се консумира в големи количества, може да навреди на здравето ви. Вижте кога не трябва да ги консумирате под никаква форма :

Когато са се набръчкали

Картофите често се купуват в големи количества и се използват за дълъг период от време. Все пак, трябва да бъдете предпазливи, тъй като когато картофите преседят неконсумирани твърде дълго, могат да се превърнат в токсични за тялото ви. Когато те не са готвени за дълъг период, се сбръчкват. В случай, че са изложени на слънчева светлина продължително време, може да се ускори производството на соланин в тях, което ги прави още по-вредни за вас.

Когато покълнат

Хората често се чудят дали картофите трябва да се използват или да се изхвърлят, ако се развият кълнове. Кълновете имат висока концентрация на соланин и хаконин, два вида гликоалкалоиди, които могат да бъдат много вредни за нервната система. Размножаването върху картофа става в пъти по-бързо, когато сортът е органичен и не е обработван химически.

Има две ситуации на покълване на картофи - когато картофите все още са твърди и когато станат набръчкани. Ако твърд картоф развие кълновете могат лесно да бъдат отрязани и картофите са годни за ядене.

В случай, че те са се сбръчкали, по-добре ги изхвърлете и не рискувайте.

Когато станат зеленикави

Когато картофите са изложени на слънце за по-дълго, те започват да позеленяват. Нивата на соланин в тях се повишават и те стават токсични.

Ако зеленината не е стигнала до сърцевината на картофа може да я изрежете и да консумирате останалото.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

По-полезен ли е замразеният хляб?

Според публикации в TikTok замразяването на хляба го прави по-здравословен. » Прочети

Няколко важни супер ползи от оцета

Повечето домакини са свикнали да използват оцета за готвене, не подозирайки, че този продукт има още няколко разновидности. » Прочети

Финансов хороскоп за м. май

Финансовият хороскоп за май е позитивен и вдъхновяващ за повечето зодии. » Прочети

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните. Вижте какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден сред християните. » Прочети

Пухкав козунак на конци по рецептата на баба

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. » Прочети

Късметлийските дни през май за всяка зодия

Овен (21 март-20 април)Енергията на този месец благоприятства добрите дела, така че намерете възможност да помогнете на тези, които се нуждаят от вашата подкрепа. » Прочети

Велики четврътък - най-важният ден от Страстната седмица. Какво НЕ се прави

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в който според традицията се боядисват яйца. » Прочети

Защо да ядем лешници?

Навремето основателят на Османската империя препоръчвал на войниците си да консумират лешници преди битки, вярвайки, че те подпомагат силите им. » Прочети