НОВИНИ

Осем храни и напитки, които подуват стомаха

20 юли 2017 16:30 | Коментари: 0
Осем храни и напитки, които подуват стомаха

Плоският корем е признак за добро здраве и жизненост. Много храни обаче, сред които и редица здравословни продукти, предизвикват подуване и газове, и е препоръчително да се избягват от страдащите от стомашни проблеми, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британската нутриционистка Рианън Ламбърт.

 

Вижте осем продукта, които подуват стомаха:

Ябълки

Известно е, че "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". С богатото си съдържание на захари и фибри обаче полезният плод може да предизвика подуване и стомашни газове при някои хора.

Едва ли за някого е изненада, че т.нар. "джънк фуд" с ниска хранителна и здравословна стойност, е сред причинителите на неприятни стомашни усещания. Съдържащите се в нея химикали освен това водят до възпаления.

Лук

Лукът е сред главните "виновници" за подуване и стомашни газове, макар обикновено да се консумира в малки количества. Причината са съдържащите се в него фруктани - разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях, особено след консумация на продукта в сурово състояние.

Сол

Солта се свързва с водата в тялото, което означава, че прекомерната й консумация може да предизвика задържане на течността.

Газирани напитки

Газираните напитки също предизвикват стомашен дискомфорт, тъй като съдържащият се в тях газ се "улавя" в тялото. Един от най-големите "газирани виновници" за подуване на стомаха е бирата, в състава на която влизат ферментиращи въглехидрати като ечемик и пшеница.

Пшеница

Зърнената култура е сред популярните причинители на стомашно подуване, особено при индивиди, страдащи от непоносимост към глутен.

Млечни продукти

Според експерти от САЩ при над 65 процента от глобалното население липсва ензим за разграждане на лактозата. Това означава, че млечната захар от стомаха преминава към дебелото черво, където образува често болезнени газове.

Леща

Изобилстващите от фибри продукти, и в частност лещата, която е сред най-богатите на растителни влакна храни, допринасят за образуването на големи количества газове, посочва БТА.

Източник: fitwell.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети

Има ли пестициди в доматите? Ето как да разберем

22.04.2024 (Коментари: 0)

Много се говори за биохрани, пръскани или непръскани плодове и зеленчуци. » Прочети