НОВИНИ

До 300 нови случая на деца с аутизъм се регистрират у нас всяка година

25 април 2017 16:40 | Коментари: 0
До 300 нови случая на деца с аутизъм се регистрират у нас всяка година

У нас всяка година се откриват около 300 нови случая на деца с разстройства от аутистичния спектър. Специалистите отчитат повишаване на чувствителността у родителите относно ранното развитие на техните деца. Тази чувствителност обаче трябва да бъде споделена и от личните лекари, коментира един от най-добрите детски психиатри в България проф. Надя Полнарева, предаде Дарик.
 
Според нея са нужни повече усилия в посока подобряване на скрининга, когато говорим за аутистични разстройства.  
Ранната диагноза е единственият ключ към успешното развитие на децата с аутистични разстройства, категорична е проф. Полнарева, ръководител на Клиниката по детска психиатрия в столичната Александровска болница.
 
"Бих казала, че това е един голям обществено здравен проблем. Той има всякакви измерения, но по отношение на персоналната съдба на тези деца и семейства, ранната диагноза е ключ. Ако пропуснат момента, натам нещата стават много по-трудни", обясни тя. "По отношение на скринига очевидно трябва да се направят повече усилия. Той трябва да стане стандартна процедура. Доколкото родителите стават все по-чувствителни към ранното развитие на децата си, струва ни се, че личните лекари също трябва да споделят тази чувствителност", поясни тя.

Диагностичният процес е безплатен, но е осъществим единствено в болнични условия, допълват специалисти. Обикновено неговата продължителност е между две или три седмици, добави доц. Димитър Терзиев, който ръководи дневното отделение в същата психиатрична клиника. "Това са дневни отделения. Родителите трябва да осигурят по време на тази дневна хоспитализация, редовно водене на детето и съобразяване с графика, който им е предложен. Изследванията са психиатрични и психологични, включват поредица от виждания", обясни той.
 
"Финансирането се поема от министерството на здравеопазването. Тази болнична форма, макар и дневна, е единствената форма която позволява психологичните диагностични сесии да не бъдат заплащани от родителите", уточни доц. Терзиев.  
Общо 525 души са били обучени за прилагане на най-съвременните стандарти в диагностиката на аутизма. Това се е случило в рамките на проект „Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България”, допълниха специалистите.

Източник: novinite.bg

Опции: Изпрати на приятел, Абонирай се за дума
Сподели:
Novinite.bg
Виж коментари (0)   |   » Коментирай
ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ
Няма коментари
НАПИШИ КОМЕНТАР:
* ИМЕ: E-MAIL:
* КОМЕНТАР:
  * КОД ЗА СИГУРНОСТ:   Въведете кода от картинката: security code

* Полетата маркирани със звезда са задължителни. Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван публично.

Тъй като бихме искали форумът да е място за честни, откровени и интересни мнения, най-любезно молим да използвате учтив и неагресивен тон в постингите си.
Всяко мнение, което подтиква към расова или полова ненавист, към тероризъм, както и написаното на вулгарен език, ще бъде изтривано веднага. Откровени рекламни съобщения, особено тези с поставени хиперлинкове без никаква връзка с обсъжданите теми, ще бъдат квалифицирани като спам и няма да бъдат толерирани.
ОЩЕ ОТ НОВИНИ:

Няклко доказани начина да отслабнете без диета или спорт

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има много ефективни стратегии за отслабване, но ако се чудите как да отслабнете, без да спортувате, има научно подкрепени методи за това. » Прочети

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

24.04.2024 (Коментари: 0)

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. » Прочети

Разболява ли ни глутенът: Мит или истина?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други зърнени култури, пише Deutsche Welle. » Прочети

Какво разкрива за вас последната цифра от годината ви на раждане?

24.04.2024 (Коментари: 0)

Според китайския календар последната цифра на рождената ни година разкрива много любопитни детайли за нашата личност и за живота ни като цяло. » Прочети

Ето кои са храните срещу бръчки по лицето

23.04.2024 (Коментари: 0)

Консумацията на храни, които повишават съдържанието на колаген, може да помогне за подобряване на здравината на кожата и по този начин да изглади бръчките по лицето, казва лекарят Дейв Райли. » Прочети

Знаете ли зaщo нe ce пpaзнувa 40-гoдишнинa?

23.04.2024 (Коментари: 0)

Хoрaтa oбичaт дa вярвaт в cуeвeрия. » Прочети

Розова луна: Пълнолунието в Скорпион на 23 април ни дава шанс за изцеление

23.04.2024 (Коментари: 0)

На 23 април ни очаква пълнолуние в знака на зодия Скорпион. » Прочети

Ето кои са най-страстните мъже в зодиака

23.04.2024 (Коментари: 0)

Каквито и любовни истории да чувате от мъжете, често пъти те могат да са преувеличени. » Прочети

КНСБ: За една година сумата за издръжка на едно домакинство се е увеличила с 4,5%

22.04.2024 (Коментари: 0)

КНСБ представи цените и издръжката на живот у нас за първите три месеца на 2024 г. » Прочети

Лили на 90: Ванга предрекла точния ден и час на смъртта й

22.04.2024 (Коментари: 0)

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. » Прочети